Sunday, 4 November 2012

(: Cerpen aku buat : Hargailahnya.. :)

''Hei.. kau ni hari-hari buat hal.. Dah lah lecturer selalu tanya pasal kau dekat aku.. Bosan tahu tak ? Bosan!. Kalau kau sakit tak payah belajar, baik mampus!'' Teriak Athirah kepada roomatenya Yana...
"Biarlah aku dengan hal aku, kau jangan sibuk! Dah kau tak payah berleter.. Pergi mandi sana.. Busuk tahu tak!'' Balas Yana kerana tak tahan dengan tengking yang dilontarkan oleh Athirah.. 
''Eleh.. Macamlah kau tu wangi sangat..''Sejak kebelakangan ini Athirah terasa menyampah dengan Yana kerana Yana agak berkebolehan untuk mengendalikan sesuatu masalah maka ramai yang menyuruhnya.. Tetapi dia rasa agak bangga diri kerana tahu Yana bukanlah seorang yang pandai seperti dia... Dia telah mendapat pingat dekan untuk dua kali, manakala Yana tidak pernah sekalipun mendapatnya.

                                            *                        *                                 *
''Kau tahu tak aku tak tahu kenapa tapi aku dah rasa semakin menyampah dekat si Yana tu... Dah la blablabla...'' Omel Athirah pada sahabatnya Mimi dan Yass.. Dulu mereka berempat teramatlah rapat tapi atas alasan yang tidak diketahui, Yana terasa semakin jauh daripada mereka bertiga... Apabila bersama dia seperti tidak bersama.. Namun dia hanya mampu memendamkan perasaannya kerana dia merasakan dia bukanlah seorang gadis dan rakan yang baik. Pada waktu yang sama Yana juga menyembunyikan sesuatu rahsia daripada semua orang..

''Aku perasan kau dah jarang bersama kawan-kawan kau tu.. Kau bergaduh ke ? Aku tengok senyuman kau dah tak ceria dulu.. Atau kau sakit ? Jangan pendam sorang-sorang k. Kalau ada masalah cerita dengan aku.. '' Kata Shasha pada Yana.. Dia risau tengok keadaan Yana... Peperiksaan akhir dah semakin hampir..

''Aku ok... Jangan risau..'' Hanya itu sahaja mampu dikatakannya...

Ting tong ting tong... Loceng berbunyi menunjukkan jam di kuliah dah pukul 1 tengah hari..
Yana tersenyum saat melihat Athirah, Mimi dan Yass.. Dia berjalan kearah mereka bertiga..
"Hai.. korang dah beli makanan untuk lunch ?''tanya Yana cuba untuk berbaik dengan semua. Namun dia terasa amatlah kekok kerana sepuluh yang ditanya, hanya satu yang dijawab mereka...


                                            *                            *                                *

sudah hampir 5 hari mereka jarang berbual walaupun dari bilik yang sama.. Yana hanya diam, Athirah hanya menyepikan diri... Pada malam itu, Athirah telah ternampak hanphonenya telah digunakan oleh Yana lalu dia terasa marah yang amat sangat kepada Yana.

''Dah miskin sangat ke kau sampai main call pakai handphone aku ? '' Tanya Athirah , bengang ..

'' Sorrylah, tadi mak kau call lepas tu aku cakaplah kau tengah mandi .. tu je.. Memang aku miskin, sekurang-kurangnya aku tak pernah mengemis dekat kau kan. Jadi diam..'' Balas Yana, sakit hat berbaur sedih.  Muka Athirah merah kerana malu lalu keluar dari bilik itu dengan menghempaskan pintu.

Yana tidak dapat menahan kesedihan lalu meraung dan tertidur akhirnya. Dia tidak terjaga walaupun jam telah menunjukkan pukul 7.50 pagi. Athirah yang telah bersiap-siap untuk ke kelas memandang Yana yang sedang lena dengan keadaan mukanya agak pucat membiru. Lalu dia pergi ke arah Yana untuk mengejutkan Yana, walaupun dia geram dengan Yana dia masih ada perasaan sebersalah dengan Yana.

'' Yana..... Yana.. Bangunlah... Kau tak nak pergi kelas ke ?'' Dikejutnya lembut tetapi masih tidak bangun. Setelah lima kali dia memegang tangan Yana untuk menggejutkan Yana, tetapi tangan Yana telah sejuk.. Dia semakin cemas.. Lalu dia menelefon warden untuk membawa Yana ke Hospital. 

Sampai sahaja ke Hospital, Doktor dan Nurse terus menerusikan pemeriksaan keatas Yana. Athirah yang berada diluah bilik pembedahan bersama Mimi dan Yass hanya mampu berdoa agar Yana selamat.. dua minit kemudian doktor yang melakukan pembedahan itu keluar daripada bilik pembedahan itu. Athirah terus meluru kearah doktor tersebut.

''Di mana waris pesakit tersebut? '' tanya doktor itu pada Athirah. 

"Tak ada dekat sini. Semua dekat Selangor. Macam mana kawan saya doktor ?''

''Maaf, kami telah mencuba tetapi gagal.. Kawan awak sebenarnya mengalami kanser otak tahap ke empat.. Dia tak pernah beritahu awak ke ? Sila hubungi ibu bapanya untuk mengambil mayatnya.

Athirah terus terduduk dan meraung. Mimi dan Yass hanya mampu menenangkan Athirah sambil mengalirkan air mata.

'' Yana, kenapa kau pergi di saat aku belum mengucapkan maaf kepada kau. Aku tahu aku selalu buatkan marah dan benci.. Tapi kenapa terlalu awal kau pergi ??... '' Athirah terus meraung namun jasad Yana kini hanya kaku tanpa ada senyuman, tanpa ada keceriaan. 


                                             *                       *                            *

Sebulan telah berlalu tetapi Athirah masih merindui Yana. Ketika dia sedang mengemas biliknya untuk membawa balik barang-barangnya untuk cuti sem tiba-tiba sebuah buku kecil jatuh ke arah kakinya lalu dia mengambil buku tersebut dan membacanya..23 September - Aku tahu Athirah dan semua sahabatku semakin menjauhkan diri dariku. Aku pun berasa hari-hariku dah tak lama. Mungkin esok mungkin lusa dia akan menjemputku. Aku redha walaupun aku tahu aku banyak dosa kepada-Nya. Ya Allah, Kurniakanlah perasaan tenang kepadaku dan berikanlah aku suasana sewaktu mula berkawan dengan mereka dan rapat dengan mereka.. Aku mohon...


Air mata Athirah bercucuran namun apa yang dia mampu buat. Nasi telah menjadi bubur. Dia hanya mampu mendoakan kesejahteraan Yana di sana..

No comments:

Post a Comment

(: flying kiss untuk Cik Lala :)